A Centrál Kávéházban évtizedek óta őrizzük a kávé kultúráját. Most elkalauzolunk a kávéspecialitások világába, ahol a cold brew és a nitro cold brew (NCB) kávék történetét, különlegességeit és trendjeit fedezheted fel. Vajon mitől ilyen népszerűek manapság ezek az italok, és hogyan érdemes fogyasztani őket?
Milyen kávébabból és hogyan készül a cold brew?
A jelentős különbség a hagyományos, forró vízgőzzel készülő kávék és a cold brew kávék között nem a kávébabban van, hanem az eljárásban. Inkább az enyhén vagy közepesen pörkölt kávébabokat használják a CB készítéshez, mivel ezek jobban megőrzik a kávé természetes édességét, a hideg áztatás pedig kiemeli a finomabb aromákat. Az arabica kávék különösen alkalmasak a cold brewhoz az alacsonyabb savtartalmuk és a gyümölcsösebb aromájuk miatt.
A cold brew kávét különleges elkészítési módja tette világszerte ismertté. Az ital titka, hogy a frissen, durvára őrölt kávét hideg vízben áztatják 12–24 órán át. Az áztatási idő befolyásolja az íz intenzitását.
Ez az eljárás a hagyományos főzési módszerekhez képest különlegesen édes ízt eredményez, és gyomorkímélőbb, mivel kevésbé savas, mint a melegen készült kávé.

A cold brew valójában egy jegeskávé?
A CB-t fogyasztás előtt általában vízzel vagy tejjel hígítják, és lehet jeget is adni hozzá. A „cold” elnevezés a készítési módra (hideg vizes áztatás) utal, nem pedig arra, hogy kötelező lenne jéggel szervírozni. Ha van benne tej és jég is, a látszat csalóka, de nem összetévesztendő a jegeskávéval, mely főzött kávé lehűtésével készül.
A jegeskávé és a cold brew közötti különbség nem csupán az elkészítési módszerben rejlik. Míg a jegeskávét cukorral, tejjel vagy fagylalttal díszítve szervírozzák, a cold brew akár szobahőmérsékleten, ízesítés és édesítés nélkül is élvezhető ital, mely az ízek finom rétegeit engedi kibontakozni.
A nitro cold brew kávét tényleg úgy csapolják, mint a sört?
A nitro cold brew ugyanabból a cold brew alapból készül, csak ezt még nitrogénnel dúsítják, ami különlegesen krémes textúrát és jellegzetes „sörös” habot ad neki.
A nitro cold brew (NCB) kávé egy modern innováció, amikor csapolják, apró lyukakon préselik át, ami során a nitrogén teljesen elkeveredik a kávéval. A nitro cold brew fejlesztésénél kifejezetten a Guinness sör nyújtotta élményt szerették volna reprodukálni, csak kávéval. Az ital és a nitrogén egyedülálló kombinációja krémes textúrát és habos felszínt kölcsönöz. Vizuálisan is lenyűgöző, ahogy az apró buborékok nem felfelé, hanem lefelé vándorolnak a pohárban! A különbség tehát a sima cold brewhoz képest nem az ízben, hanem inkább a textúrában van.

Miben más a cold brew, mint egy hagyományos kávé?
A cold brew nemcsak elkészítésében, hanem ízvilágában is eltér a hagyományos kávétól. Míg a presszókávénál a forró víz és a nyomás gyorsan kioldja az intenzív, gyakran csípősebb ízjegyeket, addig a cold brew lassú, hideg extrakciója során az édeskésebb aromák dominálnak, valamint kevesebb keserű anyag oldódik ki. Alacsonyabb savtartalma miatt kíméletesebb a gyomornak, ugyanakkor gazdagabb, csokoládésabb ízjegyekkel rendelkezik. A hideg eljárás nem csökkenti a kávé koffeintartalmát.
Miért olyan népszerű a cold eljárás? Miért ez az új trend?
A cold brew és a nitro kávék tökéletesen illeszkednek a modern kávékultúrához. Egyre többen keresik azokat az italokat, melyek nemcsak ízletesek, hanem a személyes preferenciákat is követik: alacsonyabb savasság, lágyabb ízvilág, és a nitrogén által biztosított vizuális élmény. Sok olyan ember, akinek a hagyományos kávé túl erős vagy irritálja a gyomrát, a cold brewt gond nélkül tudja fogyasztani.
Hogyan fogyaszd a cold brew-t és a nitrót?
Mindkét ital kiválóan fogyasztható tisztán, tej és cukor nélkül, hogy érezhesd az eredeti ízharmóniát. Ha valami édesebbre vágysz, adj hozzá némi szirupot vagy növényi tejhelyettesítőt, mint amilyen a kókusz- vagy mandulatej.
A kávéházakban különböző variációkat is találsz, a baristák folyamatosan kísérleteznek különböző ízkombinációkkal. A cold brew kávéknak is vannak olyan ismert, külön névvel ellátott receptúrái, mint a hagyományos kávék esetében a cappuccino, a latte stb.

A cold brew és a presszókávé között több jelentős ízvilág beli különbség van:
A cold brew jellemzői:
- Jóval kevésbé savas, „lágyabb” íz
- Természetesen édesebb, gyakran nem is kell külön édesíteni
- Sokkal kevésbé keserű
- A csokoládés, diós, karamellás jegyek erősebbek benne
- Selymesebb, simább textúra
- Általában kevésbé érződik benne a „pörköltség”
A presszókávé jellemzői:
- Intenzívebb, koncentráltabb íz
- Markánsabb savak
- Erőteljesebb keserű jegyek
- Karakteresebb „kávés” íz
- Jellegzetes krémréteg (crema) a tetején
- A pörkölési jegyek jobban érvényesülnek

A nitro cold brew-t azért hasonlítják gyakran a sörhöz (különösen a Guinness-hez), mert több közös tulajdonságuk is van:
1. A megjelenésük nagyon hasonló:
- Mindkettőnél megfigyelhető a jellegzetes „kaszkád effektus”, amikor a buborékok látványosan lefelé áramlanak
- Mindkettő tetején krémes, tartós hab képződik
- Mindkettőnek van egy sajátos „rétegződése” a pohárban
2. A készítési technika hasonló:
- Mindkettőt nitrogénnel dúsítják
- Mindkettőt speciális csaprendszerből szolgálják fel
- A csapolás közben mindkettőt apró lyukakon préselik át
3. A textúrájuk is hasonló:
- Mindkettő selymes, krémes szájérzetet ad
- A nitrogén mindkettőben apró buborékokat képez
- Mindkettőnek van egy jellegzetes „súlya” a szájban