Legyen a Centrál az irodád!
november 15, 2022Aperitivo a Centrál Kávéházban
Élvezz ki még egy napszakot!
Az aperitivo egy jelenség, egy életérzés, egy életforma, egy élvezet, de semmiképpen sem csak egy ital. A vacsora előtti baráti csevejjel és apró falatkákkal megtoldott időszakot jelenti, hagyományos célja a gyomrot felkészíteni a vacsorára, miközben az ember nagyon is jól érzi magát.
Aperitivóra egyre több helyen van lehetőség, így a Centrál Kávéházban is, ahol – amíg tart a jó idő – a teraszon is össze lehet ülni egy kellemes, vacsora előtti iszogatásra. Kísérőnek valót az étlap is bőven tartalmaz, hiszen a snackételek kínálata igen széles itt. És ha a vendégsereg kellő hangulatot érez ahhoz, hogy vacsorára ne széledjen szét, hát kedve szerint folytathatja itt a programját! Az aperitivo csak felkészítés egy még magasabb élvezeti szinthez, ám jelentősége nagy, hiszen ezzel kezdődik minden, ami este jó lehet!
Az aperitivo egy rövid napszak a munka után, ami még nem lép át az estébe, kedvcsináló, de nem vacsora. Ez az az időszak, amikor fellélegezhetünk, azokkal lehetünk, akiket szeretünk, vagy akik valamiért fontosak nekünk és szeretnénk velük időt tölteni, kellemes környezetben kiadni, ami nyomja a szívünk, vagy ami örömmel tölt el minket, egy-két pohár alkoholos itallal pár falat olívabogyó, pár falat minőségi sonka és/vagy sajtkocka kíséretében.
Mint rengeteg más kulináris szokás, az aperitivo is Olaszországból jön. A szó jelentése nyitást jelent. Itáliában a 18 és 20 óra közötti időszakot jelöli, azt a napszakot, amelyet mi jellemzően koraestének nevezünk. Szülőhelyén bármilyen helyen megterítenek az aperitivónak, aminek hangulata van, legyen az az utcán, egy téren vagy egy olajfaligetben, ahol összejönnek a barátok, családtagok és jókedvű beszélgetéssel kiengedik a fáradt gőzt. Az aperitivora egyébként érdemes időben érkezni, mert késni még egy ilyen kötetlennek tűnő eseményről is illetlenség.
Aperitivóra eredetileg keserédes likőrt és/vagy vermutot tartalmazó, alacsony alkoholtartalmú italokat fogyasztottak. Az alkoholos italba tett keserű fűszernövények, gyökerek és citrusfélék szinte becsapják a testet: természetünkből fakadóan szervezetünk arra van programozva, hogy a keserű ízeket méregként azonosítsa, ezért ha ilyen ízt fogyasztunk, a testünk azonnal tápanyagokat akar bevenni a méreg hatásainak semlegesítésére. Így fokozza az étvágyat és gyorsítja az emésztést. Az aperitivóknak divathullámaik is vannak, korábban egy egész hosszú ideig a kubai italok uralták ezt a napszakot, mostanság pedig a prosecco is megjelent. Szakértők szerint tulajdonképpen mindegy, mit iszunk, a lényeg, hogy az italnak savai legyenek.